Vindecare de o viata banala
De: Max Lucado
În categoria: Viata crestina practica
Editura: Casa Cartii
ISBN: 978-973-8998-51-3
Nr. pagini: 248
Preţ: 23.00 RON
De: Max Lucado
În categoria: Viata crestina practica
Editura: Casa Cartii
ISBN: 978-973-8998-51-3
Nr. pagini: 248
Preţ: 23.00 RON
O nouă carte de Max Lucado vă supunem atenţiei, o carte care promite vindecare şi nu numai că o promite dar o şi garantează atâta vreme cât suntem preocupaţi de descoperirea darului pus de Dumnezeu în noi. Fără a fi animat de unicitatea darului tău viaţa, riscă să fie plictisitoare, banală. Funcţionăm corespunzător doar în momentul în care ne descoperim punctul optim care se află la convergenţa dintre trei aspecte vitale : 1. Viaţa mea zilnică 2. Abilităţile mele 3. Gloria lui Dumnezeu. Despre aceasta vorbeşte cartea Vindecare de o viaţă banală. Suntem creaţi pentru gloria lui Dumnezeu iar aceasta presupune folosirea abilităţilor, zilnic într-o manieră deliberată. Max Lucado reuşeşte prin cartea sa să prezinte ideea conform căreia fiecare are un punct optim, un domeniu în care poate excela. Viaţa în punctul optim se desfăşoară precum o coborâre cu bicicleta de pe un deal, în adierea brizei. Cartea “Vindecare de o viaţa banală”, dovedeşte printr-o multitudine de exemple cât de importantă este slujba de părinte, de educator, profesor. Din copilărie se evidenţiază anumite înclinaţii care trebuie reperate şi apoi alimentate pentru ca dezvoltarea lor să ducă la formarea unei persoane care să-şi trăiască unicitatea astfel încât gloria lui Dumnezeu să cunoască un plus. Ideea centrală punctată de Max Lucado în Vindecare de o viaţă banală este „ oamenii nu pot fi nimic din ceea ce îşi doresc să fie, dar pot fi tot ceea ce vrea Dumezeu ca ei să fie”. Se descurajează astfel imitarea, copierea, dorinţa de a fi precum altcineva este. Prima secţiune a cărţii – sunt trei secţiuni – te va pune în situaţii concrete care te vor duce la descoperirea unicităţii. Eşti provocat să-ţi analizezi viaţa pentru că trecutul este cel care prezintă viitorul sau altfel spus înainte de a fi stejarul a fost o mică ghindă. Ghinda era stejarul împachetat. Societatea pentru a cunoaşte ceea ce urmează consultă horscoape, îşi studiază cu frenezie arborele genealogic, fără a înţelege că Dumnezeu ne-a împachetat într-un anumit fel, şi apoi Dumnezeu nu te-a chemat niciodată să fii altcineva decât tu însuţi.
Secţiunea a doua – Pentru a-l glorifica pe Dumnezeu – este miezul cărţii Vindecare de o viaţa banală, este carnea din sandwich. Mulţimea versetelr biblice folosite converg spre un adevăr evident : Dumnezeu ne garantează o viaţă neobişnuită, extraordinară dacă renunţăm la cea obişnuită. Renunţarea nu este uşoară şi comportă un element vital, credinţa. Fără credinţă nu putem fi plăcuţi lui Dumnezeu spune epistola către Evrei şi tot fără credinţă suntem condamnaţi la o viaţa banală, la limita suprevieţuirii, fără scânteie, scop, direcţie. De fapt această stare nici nu mai poate fi numită viaţă, este o povară tot mai apăsătoare căreia trebuie să-i faci faţă zilnic. Pentru a elibera potenţialul şi a da curs voii lui Dumnezeu în viaţa ta, pentru a anihila banalul, Max Lucado, recomandă strivirea reputaţiei. Iosif, logodnicul Mariei, a acceptat modul neobişnuit de a lucra al lui Dumnezeu, a trecut peste reputaţia sa si astfel Hristos, Mesia, a apărut transformând istoria. Ţii la reputaţia ta, ţine, cei mai mulţi procedează aşa, însă cei care au făcut istorie au ţinut mai mult la reputaţia lui Dumnezeu. Matei în evanghelia sa îşi menţinează de două ori numele şi în ambele cazuri se numeşte pe sine vameş.
Ioan nici măcar nu-şi pomeneşte numele în evanghelia sa. Cele 20 de apariţii ale numelui lui Ioan se referă la Ioan Botezătorul.
Luca a scris două dintre cele mai importante cărţi şi nu şi-a scris nicidată numele
Am o singură problemă cu noua carte a lui Max Lucado, Vindecare de o viaţă banală, nu prea pot să o ofer cadou. Subtitlul – Viaţa în punctul optim – îl consider mai relevant pentru subiectul cărţii. Provocarea lui Max Lucado este totală, te poartă în trecut pentru aţi revizui atitudinea prezentă care va fi fundament pentru viitor. Nu este genul de carte care să promoveze gândirea pozitivă însă te va convinge să gândeşti despre tine aşa cum gândeşte Dumnezeu, corect. Prea ne-am lăsat purtaţi de valul personalităţii şi ne-am setat viaţa după ceea ce se cere pe piaţă mai mult decât după ceea ce Dumnezeu a intenţionat ca noi să facem. Fericirea argumentează Max Lucado nu este să fii precum este o persoană – care considerăm noi că este realizată – fericirea este să fii tu însuţi. Să ai curajul acesta este un semn al înţelegerii unicităţii tale iar această înţelegere îţi conferă lejeritatea de a aborda viaţa cu entuziasm, fără a fi afectat de opiniile deseori maliţioase ale celor care se mulţumesc doar să fie spectatori, pentru ca apoi să ajungă comentatori, şi în final bârfitori. Când ştii cine eşti te simţi bine în papucii tăi şi nici prin cap nu-ţi trece să doreşti altceva decât ceea ce Creatorul a intenţionat în ceea ce te priveşte. Un capitol special din Vindecare de o viaţa banală se ocupă de un aspect cât se poate de real şi anume infiltrarea altora, sau chiar a societăţii, a culturii în devierea noastră de pe linia trasată de Dumnezeu. Ce ar fi făcut David în faţa lui Goliat dacă mergea la luptă în echipamentul lui Saul. Saul era confortabil în acel echipament însă David era confortabil cu praştia în mână. A ales să fie el însuşi – chiar dacă părea un somon care provoaca un grizzly, însă această asumare a propriei chemări la dus spre o victorie răsunătoare.
Ceea ce este cu adevărat remarcabil la Max Lucado se evidenţiază în abordarea pe care o are faţă de muncă, de slujbă. Are chiar un capitl intitulat – iubeşte-şi slujba. Duce munca la nivel de închinare şi propune o abordare diferită asupra programului zilnic de muncă. Invită-l pe Isus cu tine la muncă şi atitudinea ta faţă de profesia ta se va îmbunătăţi iar aceasta va duce la rezultate care vor fi remarcate şi poate chiar răsplătite. Noi ca balcanici, ca români, nu prea agreem cu perspectiva aceasta asupra muncii şi provocarea este una extrem de puternică mai ales că Vindecare de o viaţa banală nu propune un model vestic ci un model biblic. Modelul biblic are de a face cu o atitudine de slujire şi de fapt acesta este remediul pentru o viaţă banală, aşa că nu fi prea mare pentru a face lucruri mici. Nu te concentra prea mult pe ceea ce îţi place să faci, neglijând ceea ce mai şi trebuie făcut. Finalul cărţii aduce în atenţie două persoane care şi-au descoperit punctul optim şi astfel s-au descotorosit de o viaţa banală. Renunţă la a te privi pe tine ca fiind un produs al ADN-ului părinţilor tăi, realizează că eşti mai degrabă o idee nou-nouţă din ceruri. Ultimele pagini se citesc cu pixul în mână deoarece există spaţii care te determină la introspectie.
Consideri că viaţa ta nu este ce ar trebui să fie ?
Realizezi că slujba ce o practici nu îţi dă aripi ?
Fă o schimbare în atitudine. Un ajutor îl poate constitui şi cartea Vindecare de viaţa banală de Max Lucado. Efectul ei este garantat de biblicitatea mesajului
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu